Onderhoud aan mijn brandmeldinstallatie: is dat nu écht nodig?
Stel: u heeft voor uw pand net een nieuwe brandmeldinstallatie aangeschaft. Deze is keurig netjes geïnstalleerd  en alle brandmeld componenten (lees: brandmeld materialen) werken naar behoren. De rookmelders, signaalgevers en overige componenten hangen er letterlijk goed bij. U denkt misschien dat u voorlopig wel even klaar bent, want zo’n brandmeldinstallatie is een behoorlijke investering. U voelt zich veilig in uw pand, want het pand is voorzien van een werkende brandmeldinstallatie.

Een brandmeldinstallatie dient echter ook onderhouden worden. Dit onderhoud dient jaarlijks plaats te vinden en wordt uitgevoerd door een gecertificeerd onderhoudsbedrijf met betrekking tot brandmeldinstallaties (dit iets anders dan de beheerderstaken die horen bij het beheer van uw brandmeldinstallatie).

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER BEHEERDER BRANDMELDINSTALLATIE

Dutch Fire Safety Group is een gecertificeerd bedrijf voor het onderhoud van uw brandmeldinstallatie. Het onderhoud dat uitgevoerd wordt volgens de NEN 2654-1. Wij kunnen u voorzien van een onderhoudscontract voor brandmeldinstallaties. In onderstaande artikel leggen we kort uit wat dat onderhoud nu precies inhoudt en waarom het essentieel is. Wanneer we het in het artikel over een BMI hebben dan hebben we het over een brandmeldinstallatie. De OAI is een ontruimingsalarminstallatie en PZI is de afkorting van een Personen Zoek Installatie. 

Jaarlijks onderhoud bmi

Waarom is het onderhoud van levensbelang?
Een beginnende brand in een slaapkamer van een hotel werd niet gedetecteerd door de rookmelder. De gevolgen waren desastreus. Het complete hotel brandde af en de schade liep tot in de miljoenen euro’s. Om over menselijk leed nog maar niet te spreken. Dit verhaal is fictief, maar is wel een voorbeeld van wat er kan gebeuren als een brandmeld component (in dit geval een rookmelder) zijn werk niet doet.

U zou maar de eigenaar zijn van dit hotel. Wat schiet er dan allemaal door uw hoofd? Dit wilt u toch ook voorkomen? Het jaarlijks onderhoud van uw BMI is letterlijk van levensbelang. Dutch Fire Safety Group heeft de expertise om uw BMI in nominale staat te houden (lees: uw BMI functioneert als nieuw).

Hoe ziet het onderhoud er uit?
Het jaarlijks onderhoud aan uw BMI dient te worden uitgevoerd door een onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties. Het onderhoud vindt plaats aan de hand van de NEN 2654-1(en de NEN 2654-2 voor ontruimingsalarminstallatie type A). Dit is de landelijke norm die geldt voor het onderhouden van een BMI. In onderstaande stappen leggen wij uit wat er precies gebeurt tijdens het jaarlijkse onderhoud en wat de taak is van de beheerder van de BMI. Mocht u nog geen beheerder over uw BMI hebben aangesteld, klik dan hier en bekijk de mogelijkheden.

Stap 1: Doornemen van het logboek
Wanneer wij bij u op locatie zijn om het onderhoud uit te voeren, hebben wij contact met de beheerder van de BMI. Samen met de beheerder wordt het logboek bekeken en nagegaan of alle storingen genoteerd zijn. Mochten er zaken ontbreken dan wordt dit in het rapport van onderhoud genoteerd, na het uitvoeren van het jaarlijks onderhoud. Verder stelt de onderhoudsdeskundige u een aantal vragen. Hebben er bijvoorbeeld verbouwingen aan het pand plaatsgevonden? Zijn er ontruimingsoefeningen geweest? Dit zijn essentiële zaken om het onderhoud goed uit te voeren.

Stap 2: Het testen van de sturingen
Als tweede worden de sturingen getest. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of de deuren van de kleefmagneten dichtvallen als er een melder afgaat. Gaan de liften naar beneden als er een melder in alarm treedt? Dit wordt getest door de onderhoudsdeskundige. De beheerder dient aanwezig zijn om te kijken of de testen goed worden uitgevoerd en de sturing ook daadwerkelijk werkt. Het testen van sturingen is van levensbelang. Het maakt de kans op overleven vele malen groter!

Stap 3:  Testen van de doormelding
Nu de sturingen zijn getest wordt de doormelding nader onder de loep genomen. Hierbij worden de volgende componenten gecontroleerd:

  • Automatische melders: voldoen ze aan de norm(NEN 2535) en functioneren ze?
  • Nevenindicatoren: zijn de nevenindicatoren zichtbaar en functioneren ze?
  • Handbrandmelders: zijn ze bereikbaar, onbeschadigd, compleet en functioneren ze?
  • Brandmeldcentrale: is deze in nominale staat, worden de meldingen geregistreerd en wordt de tekst uitgelezen?
  • Brandalarmeringsapparatuur: functioneert deze goed?
  • Doormelding: worden storingen en brandmeldingen genoteerd?
  • Energievoorziening: werkt deze en is er een noodstroom voorziening?

Stap 4: Evaluatie
Er vindt kort een mondelinge evaluatie plaats, waarna de onderhoudsdeskundig de aanbevelingen voor u op zal stellen in het rapport. Het onderhoudsrapport wordt vervolgens naar u toegestuurd. Vergeet niet om het onderhoudsrapport toe te voegen aan het logboek, zodat deze bij een volgende controle weer up-to-date is.

Welke merken onderhouden wij?
Wij nemen een brandmeldinstallaties en/of ontruimingsalarminstallatie in onderhoud als wij deze voor de volle 100% kunnen onderhouden. Dutch Fire Safety Group heeft onderhoudsdeskundigen voor de volgende merken:

  • Argina(BMI)
  • Siemens(BMI)
  • Esser(BMI)
  • Hertek(BMI)
  • Notifier(BMI)
  • G+M (OAI)
  • Atus (PZI)
  • Eurocom(PZI)

 

Klik hier voor de specifieke product typen per merk.

Onderhoud brandmeldinstallatie Siemens

Wat zijn de kosten van een onderhoudscontract?
De kosten van een onderhoudscontract hangen af van de omvang van de BMI. Of er nu een onderhoudscontract moet worden opgesteld voor een BMI in een universiteit met daarin zo’n 250 automatische melders (en overige componenten) of dat er een kleine basisschool van onderhoud moet worden voorzien. Dit maakt een wezenlijk verschil. Om een kostenindicatie te kunnen maken hebben wij van u de volgende aantallen nodig:

  • Merk van de brandmeldinstallatie en/of ontruimingsalarminstallatie
  • Aantal componenten
  • Aantal handmelders
  • Aantal automatische melders (rookmelders)
  • Aantal slow-whoops (signaalgevers)
  • Aantal nevenindicatoren
  • Aantal ASD (aspiratie detectie systeem)
  • Aantal sturingen
  • Aantal speakers(indien er een ontruimingsalarminstallatie aanwezig is)
  • Aantal groepen(indien er een ontruimingsalarminstallatie aanwezig is)
  • NAW gegevens van het te onderhouden object
  • NAW gegevens inclusief de contactpersoon waarnaar de offerte toegestuurd kan worden.

Doe nu een calculatie aanvraag en ontvang advies op maat
U kunt een aanvraag indienen via onderstaand contactformulier. Wij voorzien u zo spoedig mogelijk van een onderhoudscontract op maat. Volledig afgestemd op uw wensen en behoeften!

Maureen van de Craats - Adviseur

Heeft u vragen over het onderwerp? Wij helpen u graag verder.

Maureen van de Craats Adviseur

Neem vrijblijvend contact op met ons en u ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie

mail direct

Mail ons direct

{{ errors.first("field_1") }}
{{ errors.first("field_10") }}
{{ errors.first("field_3") }}
{{ errors.first("field_2") }}
{{ errors.first("privacy") }}